Festiwal kulinarny „W Carskiej Spale” 29-30 września 2018 r.
Celem organizacji Festiwalu jest identyfikacja i promocja kuchni regionalnej, produktów tradycyjnych oraz lokalnych przedsiębiorców. Chcemy wykorzystać coraz większą modę na kuchnie regionalne do tego, by wypromować Spałę, powiat tomaszowski i region łódzki. Turyści przyjeżdżają tu nie tylko z powodu wspaniałej przyrody, możliwości aktywnego wypoczywania na łonie natury czy zabytków, ale także coraz częściej z powodu doskonałej, regionalnej kuchni.
W ostatni weekend września obchodzone są Światowe Dni Turystyki. Powiat tomaszowski, w którym będą gościć wojewódzkie obchody tego wydarzenie, cechuje bogactwo walorów turystycznych, wśród których niebagatelne znaczenie odgrywa kuchnia regionalna. Jest ona istotnym elementem budującym tożsamość regionalną, a także podkreśla unikatowy charakter i dziedzictwo historyczne tego obszaru. W związku z powyższym, pragniemy zaoferować także uczestnikom ŚDT możliwość posmakowania specjałów kuchni. Przez dwa dni wybrane lokale gastronomiczne w Spale serwować będą potrawy oparte na starannie dobranych składnikach i według tradycyjnych receptur będące kulinarną wizytówką naszego regionu
Organizatorem jest Lokalna Organizacja Turystyczna w Spale
Partnerem wydarzenia jest Województwo Łódzkie, @wojewodztwo.lodzkie